ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)
- 750γρ καρότα
- 200γρ πατάτες
- 150γρ ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1,5 λίτρο ζωμός χορταρικών
- 50γρ. πάστα ντομάτας
- 50γρ φρέσκο βούτυρο
- 60ml ελαιόλαδο
- 60γρ κρέμα γάλακτος
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Καθαρίζουμε τα καρότα, τα ξεπλένουμε και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
- Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες. Δεν τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε και αυτές σε χοντρά κομμάτια.
- Τοποθετούμε καρότα και πατάτες σε πυρίμαχο σκεύος, τα περιλούουμε με τρείς κουταλιές λάδι, τα βάζουμε στο φούρνο, στους 180° και τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να τα δούμε ότι είναι έτοιμα, γυρίζοντάς τα κάθε τόσο να ψηθούν από όλες τις πλευρές.
- Παράλληλα, σε λίγο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ψιλοκομμένα και ετοιμάζουμε και τον ζωμό των χορταρικών απο φρέσκα λαχανικά η κύβο λαχανικών αραιωμένο με νερό.
- Βάζουμε σε μίξερ τα ψημένα λαχανικά, τον πελτέ της ντομάτας και τον ζωμό (ζεστό) και τα δουλεύουμε έως ότου αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
- Τη ζεστή αυτή βελουτέ την αδειάζουμε σε κατσαρόλα που είναι τοποθετημένη στο μάτι, και σε χλιαρή θερμοκρασία προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος.
- Προαιρετικά προσθέτουμε λίγες σταγόνες στυμμένο λεμόνι εάν θέλουμε να έχουμε επι πλέον γεύση.