ΥΛΙΚΑ
- 1 μικρή κολοκύθα (1600γρ έως 1.800 γρ.)
- 3 αυγά ολόκληρα
- 3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη (κατά προτίμηση μαύρη)
- 1 αλάτι
- 1/3 κουταλάκι τζίντζερ (σε σκόνη)
- 1/3 κουταλάκι κανέλα (σε σκόνη)
- 1/4 κουταλάκι άρωμα βανίλιας
- 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 150ml γάλα εβαπορέ
- Υλικά για τη ζύμη (δόση μιας τάρτας)
- 1 1/4 φλιτζάνι (περίπου 175 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 30γρ ζάχαρη
- 120 γρ φρέσκο κρύο βούτυρο (κομμένο σε μικρά κομμάτια)
- 50-60 ml παγωμένο νερό
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΖΥΜΗΣ
Σε μίξερ, ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να μοιάζει το μείγμα με χοντρά ψίχουλα. Pίχνουμε το παγωμένο νερό αργά και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να στέκεται, χωρίς όμως να είναι σκληρή. Aν χρειάζεται, βάζουμε λίγο ακόμη νερό.
Kάνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή με μία ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε διαμέτρο περίπου 35 εκ.. Τοποθετούμε τη ζύμη σε σκεύος τάρτας ή άλλο ρηχό ταψί διαμέτρου περίπου 25 εκ. Διπλώνουμε προς τα μέσα τη ζύμη που περισσεύει και το αφήνουμε στην ψύξη για 15΄.
Tρυπάμε τη ζύμη με το πιρούνι σε όλα τα σημεία, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε κάποιο βάρος, όπως π.χ. όσπρια.
Ψήνουμε τη ζύμη για 10-15΄.
Β. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΑΡΤΑΣ
Kόβουμε την κολοκύθα στη μέση, την ξεσποριάζουμε και την καθαρίζουμε από τις ίνες. Tην ψήνουμε σε ένα επίπεδο ταψί για 50-60΄ ή μέχρι να μαλακώσει.
Bγάζουμε τη σάρκα της κολοκύθας με ένα κουτάλι, την τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ, τη βανίλια, το μοσχοκάρυδο, τα αυγά και το γάλα. Xτυπάμε καλά, ώστε να έχουμε ομοιόμορφο μείγμα.
Mειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C, προσθέτουμε τη γέμιση στο ταψί με τη ζύμη και στρώνουμε γρήγορα και ομοιόμορφα. Tην ψήνουμε για περίπου 50΄ ή μέχρι να πήξει το κέντρο της (δοκιμάζουμε με μαχαίρι, που πρέπει να βγει σχεδόν καθαρό).