Η Γαστρονομία είναι άρικτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό και τον πολιτισμό κάθε χώρας.
Είναι πολύ σημαντικές οι υπηρεσίες που πρέπει να  προσφέρονται σε τουρίστα κάθε επιπέδου.
Μέσα απο αυτές τις υπηρεσίες ο τουρίστας θα βγάλει πολλών ειδών συμπεράσματα , τα οποία θα μεταφέρει στην πατρίδα του .
Τα μηνύματα που παίρνει ένας τουρίστας μέσω της γαστρονομίας και τις υπηρεσίες της  είναι τα εξής . Κρίνει την  ποιότητα , την  τεχνική κατάρτιση, τον βαθμό εξυπηρέτησης , την αντίληψη του  τουριστικού  επιπέδου και του σεβασμού του πελάτη , καθώς
και  της τουριστικής παιδείας ενός λαού.
Έτσι και στην πατρίδα μας  η γαστρονομία στη τουριστική βιομηχανία αποτελεί  την αιχμή του δόρατος.
Σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά στην  Ελληνική γαστρονομία  με την πάροδο του χρόνου.
Έχει αλλάξει η  όλη δομή της κουζίνας σε πρώτες ύλες και σε υποστηρικτικά μηχανήματα καθώς και η νοοτροπία  και η τεχνογνωσία των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν αναβαθμίσει  τις γνώσεις τους με αποτέλεσμα οι προσφερόμενες  υπηρεσίες να είναι πολύ καλύτερες. Από την άλλη πλευρά οι πελάτες είναι σωστά απαιτητικοί διότι πλέον μπορούν και συγκρίνουν γεύσεις και ποιότητες.
Όλα αυτά όμως δεν  είναι αρκετά για μία τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα. Δυστυχώς ενώ υπάρχουν εκατοντάδες  Πανεπιστημιακές σχολές η  ΤΕΙ με άλλες ειδικότητες , δεν υπάρχει σχολή γαστρονομίας σε αυτό το επίπεδο , κάτι που ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες. Το επίπεδο εκπαίδευσης στην χώρα μας παραμένει πολύ χαμηλό .
Εμείς ως Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ KERASMA ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΑΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Η κίνηση kerasma ξεκίνησε με πολύ ενθουσιασμό , μέσα απο τις σοβαρές και αποτελεσματικές  ενέργειες του τέως Διευ/ντος Συμβούλου κου Δρόσου Παναγιώτη, που πίστεψε σε αυτή την ιδέα και την υλοποίησε με αξιοζήλευτα αποτελέσματα έως την ημέρα που ηταν στο τιμόνι του ΟΠΕ.  Απο την ημέρα που ο κος Δρόσος αποχώρησε η ιδέα kerasma , κατά την προσωπική μου άποψη έχει χαλαρώσει. Και το αναφέρω αυτό συνειδητά διότι ως Λέσχη Αρχιμαγείρων  αλλά και εγώ προσωπικά συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις παρουσιάσεις , συνέδρια, συνταγογραφίες και γενικά σε όλα τα δρώμενα του kerasma. Σήμερα αυτό που διαπιστώνεται είναι μια γενική απραξία με αποτέλεσμα η δυναμική προωθητική πολιτική των  εξαγωγών  μέσα απο το kerasma , όσο αφορά τα Ελληνικά προιόντα να είναι στάσιμη.

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Το Πανελλήνιο Κέντρο Γαστρονομίας που ίδρυσε και κατασκεύασε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αθηνών, δημιουργήθηκε για να στεγάσει , να αναπτύξει και να στηρίξει την Ελληνική γαστρονομία και τους Έλληνες Αρχιμαγείρους και Αρχιζαχαροπλάστες. Εντός του υπερσύγχρονου χώρου που είναι πιστοποιημένος με iso 9001 και iso 22000 , αναπτύσονται νέες συνταγές , εκπαιδεύονται σε όλες τις τελευταίες σύγχρονες τεχνικές τα μέλη μας, προπονείται η Εθνική Ομάδα Γαστρονομίας που  ίδρυσε η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος και παράλληλα εταιρείες παρουσιάζουν τα προιόντα τους. Επίσης ο χώρος είναι πλήρως εξοπλισμένος για ειδικά  θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια  μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής  καθώς υπάρχει και υποδομή για επιδείξεις καφέ , ποτού και οινογνωσίας.
Τον χώρο χρησιμοποιούν και πολλοί  επισιτιστικοί φορείς , καθώς και φορείς της πολιτείας.
Μέσα λοιπόν απο όλες αυτές τις δραστηριότητες το Κέντρο προσφέρει σημαντική βοήθεια στον χώρο της γαστρονομίας , πρωτοπορεί και παράλληλα στηρίζει και το νέο κύταρρο των επαγγελματιών που έρχονται μέσα απο τις σχολές. Στόχος μας είναι οι μαθητές που αποφοιτούν να είναι άρτια προετοιμασμένοι για την αγορά εργασίας. Έχουμε προγραμματίσει λοιπόν σε συνεργασία με τις σχολές μια ειδική εξέταση για τους μαθητές θέλοντας να διαπιστώσουμε το επίπεδο των γνωσεών τους. Οι άριστοι μαθητές θα μπορούν να εγγράφονται στη Λέσχη ως Junior members , μια νέα κατηγορία μελών που την ιδρύσαμε για να δώσει ώθηση και προοπτική στα νέα παιδιά.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Ο ρόλος του εξοπλισμού είναι πολύ σημαντικός στην εξέλιξη της μαγειρικής τέχνης  καθώς και στην  υγιεινή και διασφάλιση των παραγομένων προιόντων. Με την σύγχρονη τεχνολογία πετυχαίνουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα απο το παρελθόν αρκεί η τεχνολογία να μη χρησιμοποιείται για βιομηχανοποίηση των παρασκευασμάτων. Η τεχνολογία πρέπει να συνδυάζεται με την παράδοση και τις γεύσεις που θα απομνημονευθούν στον ουρανίσο μας.
Η σημερινή εποχή με τα σύγχρονα μηχανήματα μας επιτρέπει ναι κινηθούμε παρασκευαστικά και σε άλλες τεχνικές παραμέτρους , όπως η μοριακή γαστρονομία , η βιοχημική μαγειρική , η εναλλακτική διατροφή και να κάνουμε τη διαφορά. Όλα αυτά όμως πάντα με μέτρο .