H Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας  ιδρύθηκε το 1992  ως μη κερδοσκοπική  Ένωση από επαγγελματίες Αρχιμάγειρες. Ο σκοπός που ιδρύθηκε είναι ο ίδιος σκοπός που ισχύει σε όλες τις γαστρονομικά προηγμένες χώρες και  δεν είναι  ένας  αλλά πολλαπλός. Η  καταξίωση του ρόλου του Αρχιμάγειρα και η αναδειξή του σε manager της κουζίνας αλλά και η προώθηση της Ελληνικής γαστρονομίας  ήταν για εμάς η πρώτη προτεραιότητα. Όμως με την πάροδο των χρόνων και με την 18η παρουσία μας στα γαστρονομικά  πράγματα η δράση της Λέσχης Αρχιμαγείρων έχει επεκταθεί σε πολλούς ορίζοντες.  Αποτελεί τον επίσημο  θεσμικό  γαστρονομικό φορέα του ΕΟΤ , επανδρώνει με μέλη στελέχη της διάφορους φορείς όπως π.χ. η ομάδα kerasma του ΟΠΕ,  ΣΕΤΕ , ΓΕΣΕΒΕ , έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας με  τη Νομαρχία Πειραιά με το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Σερρών , έχει αναλάβει το πρόγραμμα της Μεσογειακής διατροφής της ένωσης επιμελητηρίων Ελλάδας , έχει συνεργασία με πολλές εταιρίες τροφίμων που πιστοποιούμε τα προιόντα τους με το σήμα της Λέσχης , έχει συνάψει συνεργασία με την ναυτιλιακή εταιρία ΑΝΕΚ , και πολλές ακόμα μεγάλες και μικρές συνεργασίες που έχουν καταστήσει πλέον τη Λέσχη τον πλέον αξιόπιστο γαστρονομικό επαγγελματικό φορέα.

Παράλληλα έχει αναλάβει δράση στην εκπαιδευτική κοινότητα των σχολών τουριστικών επαγγελμάτων με παρεμβάσεις στα προγράμματα  του ΟΕΕΚ, ανέλαβε για το 2009 – 2010 το ακαδημαικό πρόγραμμα των ΙΕΚ Ξυνή και από το καλοκαίρι του 2010 θα πιστοποιεί τις εκπαιδευτικές γνώσεις των σπουδαστών των σχολών που αποφοιτούν . Η πιστοποίηση θα γίνεται στο Πανελλήνιο Κέντρο Γαστρονομίας που ίδρυσε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας το 2007.

Το Chef’s Club Αθηνών και η Εκδοτική/Οργανωτική εταιρεία εκθέσεων Forum A.E. συνδιοργανώνετε την έκθεση HORECA και τον 3ο Διαγωνισμό Γαστρονομίας 2010. Όπως έχουμε παρατηρήσει, υπάρχει ειδικός τιμοκατάλογος για την συμμετοχή στον διαγωνισμό αυτό. Πείτε μας για την συνεργασία σας αυτή και αν είναι μονοπωλιακή.

Με την εταιρεία forum sa  έχουμε μια συνεργασία  στην έκδοση του περιοδικού μας chef club magazine και συμμετέχουμε με τις παράλληλες  γαστρονομικές εκδηλώσεις  που διοργανώνουμε  στην έκθεση horeca . Εφέτος είναι  η 5η χρονιά που συμμετέχουμε στη horeca , μια έκθεση που μας εκφράζει σαν επαγγελματίες και η συνεργασία με τη forum μας έχει βοηθήσει σημαντικά μέσα από την αξιοπιστία της και την καλή μεταξύ μας σχέση. Παρ` ότι το 5ετές συμβόλαιο τελειώνει το καλοκαίρι του 2010, η forum θα έχει την προτεραιότητα της επιλογής μας στις νέες μας διαπραγματεύσεις .

Οι θεσμοί των γαστρονομικών διαγωνισμών είναι απαραίτητοι και τι προσφέρουν στους συμμετέχοντες;;; Ο νέοι αποκτούν κατάρτιση ή πρέπει να έχουν και το «τηλεοπτικό αστέρι» μαζί τους για να σταδιοδρομήσουν;;;;

Ο θεσμός των διαγωνισμών έχει καθιερωθεί για να μπορούμε να διαπιστώνουμε την τεχνική εξέλιξη των επαγγελματιών , να δίνουμε την ευκαιρία στους μαθητές να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και παράλληλα να παρουσιάζουμε την Ελληνική Γαστρονομία στο  Ελληνικό αλλά και Διεθνές κοινό που επισκέπτεται την έκθεση
Δεν μπορώ να ονομάσω κατάρτιση την συμμετοχή ενός νέου σε ένα διαγωνισμό , όμως σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή ενός νέου επαγγελματία  αποτελεί το βάπτισμα του πυρός σε μια μεγάλη γαστρονομική συνάντηση και του δίνει την ευκαιρία να έλθει σε επαφή και να τον γνωρίσουν  οι  κορυφαίοι  και φτασμένοι επαγγελματίες του χώρου. Πολλοί σεφ στο διαγωνισμό ανακαλύπτουν νέα αστέρια που τους καλούν να εργασθούν κοντά τους.
Τα αστέρια και δή τα τηλεοπτικά φωτίζουν πολύ λίγο και η διάρκειά τους έχει σύντομη ημερομηνία λήξης. Κάποιος που θέλει πραγματικά να διαπρέψει επαγγελματικά μπορεί  να το πετύχει μόνο από την συνεχή εκμάθησή του  και την αφοσίωσή του στη Λέσχη Αρχιμαγείρων.

Και μία και μιλάμε για «τηλεοπτικό αστέρι» πιστεύεται ότι οι τηλεοπτικές εκπομπές του στίλ «Ο εφιάλτης στη Κουζίνα» κλπ. συμβάλλουν στη ποιότητα των υπηρεσιών του εστιατορίου και του προσωπικού του;;;

Δεν θέλω να σχολιάσω την επιλογή ενός φίλου και συναδέλφου , αλλά θεωρώ ότι τέτοιου είδους εκπομπές προσφέρονται μόνο για τηλεθέαση και show και όχι για θετικό επαγγελματικό αποτέλεσμα τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι όλα είναι στημένα

Πείτε μας την γνώμη σας για την ελληνική κουζίνα σε σχέση με την διεθνή και γιατί δεν έχουμε καταφέρει να παίρνουμε συνέχεια πολλά αστέρια Μισελέν, που συμβάλλουν στο γαστρονομικό τουρισμό;;;;

Η Ελληνική κουζίνα όταν προσφέρεται  και παρουσιάζεται από επαγγελματίες είναι μια από τις καλύτερες  και γευστικότερες κουζίνες του κόσμου. Όμως η ζημιά γίνεται από επιχειρηματίες που στη προσπάθειά τους να περιορίσουν το κόστος προσλαμβάνουν άσχετους με το επάγγελμα του μάγειρα και του Αρχιμάγειρα , ανακατεύονται στα διοικητικά θέματα της κουζίνας , προμηθεύονται τις χειρότερες πρώτες ύλες και διαμορφώνουν ένα αποτέλεσμα που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε κλείσιμο την επιχείρησή τους.

Τα αστέρια Μισελέν στην Ελλάδα δεν έχουν έλθει διότι δεν υπάρχει η ίδια αντίληψη στην χώρα μας που υπάρχει στη Γαλλία. Στη Γαλλία το αστέρι Μισελέν το διεκδικούν ως επι  το πλείστον οι Γάλλοι Αρχιμάγειροι που παράλληλα είναι και ιδιοκτήτες των εστιατορίων. Οι επαγγελματίες αυτοί λοιπόν γνωρίζουν πολύ καλά τι αξία έχει ένα αστέρι και για αυτό το λόγο επενδύουν στο εστιατοριό τους. Στην Ελλάδα μπορεί να ανοίξει εστιατόριο ο οποιοσδήποτε χωρίς το κράτος ακόμη να του έχει ορίσει προδιαγραφές για να  ονομασθεί εστιάτορας. Οι περισσότεροι προέρχονται από άλλους χώρους και τους λείπει η γαστρονομική παιδεία και κουλτούρα που απαιτείται να έχει κάποιος για να διεκδικήσει ένα αστέρι Μισελέν.
Υπάρχουν όμως και εστιάτορες που είναι παράλληλα και σέφ όπως ο Λευτέρης Λαζάρου που απέκτησε το αστέρι Μισελέν λόγω της αντιληψής του και της ικανοτητάς του.

Τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα το Πανελλήνιο Κέντρο Γαστρονομίας που έχετε δημιουργήσει και πείτε μας λίγα λόγια για την Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων.

Το Πανελλήνιο Κέντρο Γαστρονομίας που ιδρύσαμε το 2007 μας έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια σειρά από νέες τεχνογνωσίες και συνταγές να δημιουργήσουμε ένα προπονητικό κέντρο για την Ολυμπιακή ομάδα γαστρονομίας που ιδρύσαμε σαν Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδας και παράλληλα να έχουμε πλέον των 50 ειδικών σεμιναρίων για μαγειρική και ζαχαροπλαστική  έως σήμερα για τα μέλη μας. Το κέντρο γαστρονομίας προσφέρεται για εκπαίδευση έρευνα και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της γαστρονομίας. Είμαστε υπερήφανοι διότι είναι το μοναδικό κέντρο γαστρονομίας στην Ευρώπη και το έχουν επισκεφθεί έως σήμερα πλέον των 200 ξένων Αρχιμαγείρων
Η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων και Αρχιζαχαροπλαστών που έχουμε ιδρύσει εξαντλεί την δραστηριότητά της σε θέματα που άπτονται συνδικαλιστικών διεκδικήσεων και της Διεθνούς μας παρουσίας .

Το Le CHEF NewsLetter διαβάζεται από 7.350 αναγνώστες του κλάδου όπου ανάμεσά τους είναι και chef. Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα σε αυτούς για τις  εορτές των Χριστουγέννων και το Νέο έτος ;;;

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα  επι τη ευκαιρία  των εορτών και του νέου έτους , για υγεία , ειρήνη , ευημερία σε όλο τον κόσμο και παράλληλα όλοι μαζί  αλλά και ατομικά να στηρίξουμε με τις πράξεις μας το περιβάλλον για να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο  και καθαρότερο  κόσμο.