Η  Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων έχει ξεκάθαρους επαγγελματικούς στόχους και σκοπούς. Η άρτια επιμόρφωση των μελών της και η διάδοση της Ελληνικής γαστρονομίας ανά την υφήλιο είναι οι άμεσες προτεραιότητες μας. Για αυτό τον λόγο διοργανώνουμε ειδικά σεμινάρια με τις νέες τάσεις της διεθνούς γαστρονομίας , συμμετέχουμε σε παγκόσμιους διαγωνισμούς  με εξαιρετικά αποτελέσματα και  προβάλλουμε την Ελλάδα σε όλο τον Κόσμο. Το μεγαλύτερο ετήσιο  γαστρονομικό γεγονός για εμάς είναι το διεθνές φόρουμ γαστρονομίας που διοργανώνουμε κάθε χρόνο σε συνεργασία με την διεθνή έκθεση horeca στην Αθήνα.

Στην προσπάθειά σας αυτή ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι τα κλειστά αυτιά και μάτια της πολιτείας που δεν έχει αφουγκρασθεί το σπουδαίο έργο που επιτελούμε ως επαγγελματίες κάτι που δεν ισχύει στις ανεπτυγμένες χώρες. Η γαστρονομία ως  έννοια  στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται από τα αρμόδια υπουργεία  σοβαρά παρότι όλοι  στο εξωτερικό μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για την αξία της Ελληνικής διατροφής

Τα μέλη του κλάδου σας συμπαραστέκονται όπως επιθυμείτε ή επαφίενται στις δράσεις του προέδρου και του επιτελείου του;

Η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων με τα  μέλη της που είναι οι Λέσχες Αρχιμαγείρων και Αρχιζαχαροπλαστών σε όλη την Ελλάδα  από το 1992 που είναι η  ίδρυση της πρώτης Λέσχης  έως σήμερα έχουν αποτελέσει σημαντικό έργο στην αναβάθμιση του επαγγέλματος. Η επιτυχία αυτή δεν θα είχε προκύψει εάν όλα τα μέλη δεν ενεργούσαν και συμμετείχαν αναλόγως. Η συνοχή των μελών μας είναι πολύ  σφιχτή και αυτό αποδεικνύεται από τις συμμετοχές σε όλες τις δράσεις που λαμβάνουμε μέρος. Το Προεδρείο απλώς διαχειρίζεται τις καταστάσεις και η παρουσία των μελών είναι αυτή που φέρνει το αποτέλεσμα .

Οι πιο πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την εργασία σας προέρχονται από τον εργοδότη ή από το προσωπικό της κουζίνας;

Η σημερινή εποχή είναι δύσκολη  λόγω της οικονομικής κρίσης γενικότερα. Αυτό μοιραία μεταφέρεται πολλές φορές  στις διαπροσωπικές συνεργασίες με τους εργοδότες. Γενικότερα  όμως λόγω του ότι ο Αρχιμάγειρας αποτελεί στέλεχος σε μια επιχείρηση, η συνεργασία με τον εργοδότη είναι αρμονική τη στιγμή που και οι δύο θέλουν να πετύχουν  τον κοινό σκοπό. Όσο αφορά  τη σχέση του Αρχιμάγειρα με το προσωπικό η πάγια θέση μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει επιλογή καταρτισμένου προσωπικού σε όλες τις θέσεις της κουζίνας ( ακόμη και του λαντζέρη ) και να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Η κουζίνα  για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να δουλεύει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή με την ιεραρχία που την  χαρακτηρίζει.

Πώς εξελίσσεται η γαστρονομική επιστήμη στη χώρα μας; Είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο;

Η αλήθεια είναι ότι γίνονται βήματα βελτίωσης της έως τώρα κατάστασης. Βέβαια δεν μπορούμε να συγκριθούμε τουλάχιστον ως προς την εκπαίδευση με τις χώρες της προηγμένης γαστρονομικά Ευρώπης. Η πληγή που λέγεται  δημόσια εκπαίδευση είναι βαθειά και  οι  ιδιωτικές σχολές παρ` όλες τις φιλότιμες προσπάθειες  που κάνουν , δεν είναι σε θέση να δώσουν τις απαιτούμενες γνώσεις στους μαθητές που αποφοιτούν με  ημιμάθεια και καλούνται από τους επιχειρηματίες να καλύψουν τεχνικές θέσεις με τα γνωστά λυπηρά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις.

Τι πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη του για να φτιάξει ένα επιτυχημένου μενού;

Το μενού που καλείται  να ετοιμάσει ένας Αρχιμάγειρας ποικίλει κατά περίπτωση. Τα δεδομένα  και οι παραδοχές όμως ,  είναι σε κάθε περίπτωση τα ίδια. Ποιότητα , γεύση , παρουσίαση , σχέση κόστους με πώληση και προπάντων η υγιεινή του παρασκευάσματος   είναι βασικά σημεία που πρέπει να υπολογισθούν ώστε να έχουμε άριστο αποτέλεσμα

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει κάνει ένας νέος για να φθάσει το βαθμό του chef;

Ένας νέος που θα αποφασίσει να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα.
Σωστή επιλογή της σχολής που θα φοιτήσει
Συμβουλές από ανθρώπους του χώρου
Πολλές και  διαφορετικές επαγγελματικές εμπειρίες
υπομονή λόγω των δυσκολιών του επαγγέλματος
Συνεχή επιμόρφωση  σε νέες τεχνικές της γαστρονομίας
Ακαδημαική επιμόρφωση σε ξένες γλώσσες , υπολογιστές κλπ

Μπορεί ένας chef να είναι ολοκληρωμένος ή η μόρφωση δεν έχει όρια;

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και στο δικό μας η μόρφωση δεν έχει όρια. Κάθε ημέρα πρέπει να μας απασχολεί τι νέο υπάρχει στη γαστρονομική αγορά και να παρακολουθούμε τη σύγχρονη τεχνολογία.

Λέγεται ότι αν κάποιος δεν έχει καλλιτεχνικές ή και γαστρονομικές ανησυχίες, θα παραμείνει μάγειρας. Ποια είναι η άποψή σας;

Όπως προανέφερα, η εξέλιξη ενός μάγειρα  εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Το ταλέντο και η θελησή του για καθιέρωση είναι τα βασικά στοιχεία που θα τον εξελίξουν. Εάν κάποιος δεν τα διαθέτει  δυστυχώς δεν προχωράει.