Τον αιώνα της Αναγέννησης η Βενετία λειτουργούσε ως ευρωπαϊκό κέντρο διακίνησης μπαχαρικών και ζάχαρης, που τροφοδοτούσε με πολυτέλεια και πλούτο όλη την Ευρώπη.

Ως επακόλουθο της βενετικής κυριαρχίας ήταν οι Βενετοί να επιβάλουν στην Κέρκυρα τη δική τους κουζίνα και το δικό τους τρόπο διατροφής. Αυτοί έφεραν καινούργια προϊόντα και δίδαξαν στους Κερκυραίους πώς να τα τρώνε. Το καλαμπόκι, η ντομάτα, τα φασόλια, η πιπεριά, αλλά και ο καφές, η σοκολάτα και πολλά άλλα ήρθαν στην Κέρκυρα από τους Βενετσιάνους. Σύντομα όμως εκτιμήθηκαν από τους Κερκυραίους και ενσωματώθηκαν στην καθημερινή διατροφή τους και έτσι φθάνουν ως τις μέρες μας σχεδόν αναλλοίωτα.

Με τυπικά μεσογειακά χαρακτηριστικά (κοινή βάση το λάδι, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά και πολλά μυρωδικά) η σημερινή Κερκυραϊκή κουζίνα αναδεικνύει τις ξεχωριστές επιδράσεις που δέχτηκε το νησί.

Η αστική κουζίνα (η κουζίνα της χώρας όπως συνηθίζεται να λέγεται), είναι καθαρά βενετσιάνικη. Η κουζίνα της υπαίθρου, πιο φτωχή, βασίζεται στα γεωργικά προϊόντα που καλλιεργούνται παράλληλα με την επιβεβλημένη από τους Ενετούς καλλιέργεια της ελιάς στο νησί. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των εδεσμάτων της Κέρκυρας, η νοστιμιά. Το φαγητό και ιδιαίτερα το ψωμί, ήταν πάντα και είναι καλά αλατισμένο, γιατί η Κέρκυρα είχε πολλές αλυκές και το αλάτι δεν έλειπε ποτέ από κανένα νοικοκυριό.

Μετά από τόσους αιώνες τα ονόματα των φαγητών δεν άλλαξαν σχεδόν καθόλου. Ο εποικισμός των Ελλήνων από την άλλη Ελλάδα, ακόμα και μετά την Ένωση, δεν άφησε σχεδόν κανένα αχνάρι στην τοπική κουζίνα. Η μαζική διάδοση της κλασσικής ελληνικής κουζίνας (η οποία περιείχε πολλές επιδράσεις από τους Τούρκους κατακτητές) πραγματοποιήθηκε μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

 

Η  ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ  ΑΠΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ

Aναπάντεχα, η ταινία Τιτανικός αύξησε τη ζήτηση για κρουαζιέρες πολυτελείας. Για την πραγματοποίησή τους ναυπηγήθηκε μια νέα γενιά πλοίων, τα οποία ξεχωρίζουν για τις διαστάσεις και τη μεγαλοπρέπειά τους. Η Μεγάλη Πριγκίπισσα είναι το κορυφαίο. Η Princess Cruises, θυγατρική της βρετανικής εταιρείας Ρ&Ο (The Peninsular and Oriental Steam Navigation Company) διέθεσε 450 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ναυπηγηθεί η Μεγάλη Πριγκίπισσα: το υπερπολυτελές μεγαπλοίο που προσφέρει όλων των ειδών τις υπηρεσίες και ανέσεις. Θέατρα, πισίνες, εστιατόρια, καταστήματα, κομμωτήρια, μπαρ, καζίνο, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, μέχρι και παρεκκλήσι για την τέλεση γάμων.

Η Μεγάλη Πριγκίπισσα, όπως σχεδόν και όλα τα πλοία της κατηγορίας του, είναι ένα περιπλανώμενο πλοίο. Στο παρθενικό της ταξίδι, το Μάιο του 1998, πραγματοποίησε το διάπλου της Μεσογείου, από τη Βαρκελώνη στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τον επόμενο Σεπτέμβριο βρέθηκε να αρμενίζει στα νερά της Καραϊβικής, για να επιστρέψει τελικά στα λιμάνια της Μεσογείου

Τα τρία σημαντικότερα εστιατόρια του πλοίου φέρουν πολύ διάσημα ονόματα: Ντα Βίντσι, Μποτιτσέλι και Μικελάντζελο. Καθένα απ΄ αυτά είναι διακοσμημένο με έργα των τριών μεγάλων ζωγράφων της ιταλικής Αναγέννησης. Εδώ μπορεί κάποιος να δειπνήσει σε φίνα λινά τραπεζομάντιλα και να γευτεί τα εδέσματα με ασημένια μαχαιροπίρουνα. Εκτός από τα απαραίτητα εκλεκτά εδέσματα -όπως είναι οι γαρίδες και το χαβιάρι-,το μενού των εστιατορίων του πλοίου εμπλουτίζεται κάθε φορά και με τις γαστρονομικές προτάσεις που προσφέρει η παραδοσιακή κουζίνα της εκάστοτε χώρας, στα λιμάνια της οποίας δένει το πλοίο. Ελληνικοί μεζέδες στην Αθήνα, ισπανική κουζίνα στην Βαρκελώνη, ιταλικά πιάτα στο Λιβόρνο ή στη Νάπολη, τουρκικές σπεσιαλιτέ στην Κωνσταντινούπολη. Όλα τα πρόσωπα που συγκροτούν το πλήρωμα -στο οποίο περιλαμβάνονται 180 μάγειροι, 45 μουσικοί και 150 άλλοι καλλιτέχνες- θυσιάζονται για να μείνει το ταξίδι με τη Μεγάλη Πριγκίπισσα χαραγμένο για πάντα στη μνήμη των επιβατών της.