ΥΛΙΚΑ
-
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 200γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
- 80γρ ζάχαρη
- 2 κρόκους αβγών
- 40ml κονιάκ
- 2 βανίλιες
- 600γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ λίγο αλάτι
-
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
- 300γρ ζάχαρη
- 80γρ κόρν φλάουερ
- 80γρ αλεύρι
- λίγο αλάτι
- 3 κρόκοι αβγών
- 60ml χυμό λεμονιού
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 40γρ φρέσκο βούτυρο
-
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΕΝΓΚΑ
- 3 ασπράδια αυγών
- 120γρ ζάχαρη άχνη
- λίγο ξύσμα λεμονιού
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
-
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- Αναμιγνύετε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτετε σε κομματάκια το βούτυρο.
- Τρίβετε το μείγμα, ωσότου γίνει μικρά κομματάκια (ψίχουλα). Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε το μείγμα. Χτυπάτε τους κρόκους με το νερό και ραντίζετε το μείγμα, ενώ το ανακατεύετε.
- Σχηματίζετε τη ζύμη σε μπάλα και τη ζυμώνετε ελαφρά. Την αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένη επί 1/2 ώρα.
- Βάζετε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόχαρτα και την ανοίγετε σε φύλλο στρογγυλό ,πάχους 3/4 περίπου εκατοστού.
- Βγάζετε το λαδόχαρτο από την επιφάνεια και αναποδογυρίζετε το φύλλο με το χαρτί, όπως είναι, σε φόρμα για τάρτες, διαμέτρου 24 εκατοστών.
- Ξεκολλάτε και το δεύτερο λαδόχαρτο και τρυπάτε το φύλλο με πιρούνι, σε διάφορα μέρη.
- Αφήνετε τη φόρμα με το φύλλο στο ψυγείο επί 1/2 ώρα.
- Την ψήνετε σε δυνατό φούρνο επί 10 λεπτά. Βγάζετε τη τάρτα και την αφήνετε να κρυώσει.
-
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
- Αναμιγνύετε τη ζάχαρη, το κόρν φλάουρ, το αλεύρι και το αλάτι.
- Προσθέτετε 2 φλυτζάνια τσαγιού νερό και βάζετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά επί 1 λεπτό, ενώ το ανακατεύετε συχνά.
- Χτυπάτε τους κρόκους και ρίχνετε μερικές κουταλιές από τη ζεστή κρέμα.
- Τα ρίχνετε στην υπόλοιπη κρέμα και την ανακατεύετε σε σιγανή φωτιά επί 5 λεπτά.
- Την αποσύρετε,από την φωτιά και πρόσθετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο.
- Βάζετε την κρέμα λεμονιού, όταν γίνει χλιαρή, μέσα στην ψημένη τάρτα.
-
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΝΓΚΑ
- Χτυπάτε τα ασπράδια σε γρήγορες στροφές του μίξερ , προσθέτετε τμηματικά τη ζάχαρη και χτυπάτε να σφίξει καλά (θέλει προσοχή στο χτύπημα να μην κόψει η μαρέγκα).
- Βάζετε τη μαρέγκα πάνω στην κρέμα με το κορνε.
- Ψήνετε την τάρτα σε δυνατό φούρνο επί 8 -10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η μαρέγκα.
- Την αφήνετε να κρυώσει τελείως και τη βάζετε κατόπιν στο ψυγείο.