ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 4 ΒΑΖΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ)
- 8 μεγάλα κομμένα μήλα
- 1100γρ ζάχαρη (5 φλυτζάνια)
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 πορτοκάλι (με τη φλούδα)
- 2 φλυτζάνια νερό
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Πλένουμε καλά τα μήλα μας, καθαρίζουμε τη φλούδα, βγάζουμε απο το κέντρο τους τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
- Τοποθετούμε τα καθαρισμένα μήλα σε μια λεκανη με το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν και τα υπόλοιπα (κυρίως τα κομμάτια με το κουκούτσι) βάλτε τα σε ένα τούλι. Τα κουκούτσια και η φλούδα έχουν την περισσότερη πηκτίνη.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα, το τούλι με τα φλούδια και τα κουκούτσια, συμπληρώνουμε το νερό και αφήνουμε να βράσουν για λίγη ώρα, έως να μαλακώσουν.
- Βγάζουμε το τούλι και τα μήλα και φυλάμε το νερό. Περνάμε τα μήλα από το μπλέντερ και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα (με το νερό).
- Κόβουμε το πορτοκάλι σε μικρά κομμάτια (αφαιρέστε τυχόν κουκούτσια). Κόβουμε και τη φλούδα του σε λεπτές λωρίδες.
- Προσθέτουμε στα μήλα τη ζάχαρη και το πορτοκάλι και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνει η μαρμελάδα (όταν φτάσει στους 104°).
- Όπως είναι καυτή η μαρμελάδα, βάλτε τη σε αποστειρωμένα βάζα και γυρίστε τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Με αυτό τον τρόπο κλείνουν αεροστεγώς.
Σημ. Τα μήλα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι σφιχτά, χωρίς μαυρίλες.
Μην παραλείψετε το πορτοκάλι γιατί πραγματικά δίνει επιπλέον γεύση.
Τη μαρμελάδα μπορείτε να την κάνετε και λίγο πιο ιδιαίτερη αν προσθέσετε μπαχαρικά. πχ κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι ή μοσχοκάρυδο